Redegjørelse Åpenhetsloven 2025
- INTRODUKSJON
ELITE VINDUSPUSS anerkjenner at selskapet har et ansvar for å respektere og fremme menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Vi gjør derfor det vi kan for å sikre ansvarlig atferd i vår egen virksomhet og gjennom hele vår verdikjede.
ELITE VINDUSPUSS respekterer internasjonale menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, slik de er fastsatt i FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter (UNGP) og ILO-konvensjonene. Vi vil gjøre vårt beste for å sikre at menneskerettighetene respekteres i alle aspekter av vår virksomhet, og ved å følge opp våre leverandører og forretningspartnere.
ELITE VINDUSPUSS har gjennom flere år jobbet målrettet for å redusere sin påvirkning på miljøet. Vi er stolte av å være sertifisert i henhold til NS-EN ISO 9001:2015 og NS-EN ISO 14001:2015. Målet vårt er å tilby tjenester og bruke produkter som bidrar til et mer bærekraftig samfunn – og samtidig være det naturlige førstevalget for kundene våre. Vi ønsker å være en positiv kraft i bransjen og bidra til at grønnere valg blir enklere og mer tilgjengelige.
Formålet med denne rapporten er å gi en åpen innsikt i hvordan vi jobber med menneskerettigheter, anstendige arbeidsforhold, miljøpåvirkning og ansvarlig næringsliv. Gjennom vårt ledelsessystem har vi verktøyene vi trenger for å overvåke, styre og kontinuerlig forbedre oss på disse områdene. Rapporten presenterer også de viktigste funnene fra våre aktsomhetsvurderinger, og hvilke tiltak vi har gjennomført – eller planlegger å iverksette – for å forebygge og redusere negative konsekvenser, samt minimere risiko for negativ påvirkning på mennesker og arbeidsforhold.
Kontekst og bransjen
ELITE VINDUSPUSS er Norges største innen vinduspuss og fasadevask, med fem avdelinger – på Østlandet, Sørlandet, Vestlandet, Bergen og Haugesund – og med hovedkontor i Stavanger. Vi leverer tjenester til både private, næringslivet og offentlige aktører, uansett størrelse. For å være konkurransedyktige måler vi kundetilfredshet jevnlig og tilpasser oss et marked i stadig endring. Vi bruker effektive metoder og verktøy, følger utviklingen i bransjen tett, og kombinerer konkurransedyktige priser med erfarne, stabile medarbeidere – noe som gir oss gode resultater.
Bransjen har et økende fokus på bærekraft, og vi ønsker å begrense vår miljøpåvirkning gjennom hele virksomheten. Som ISO 14001-sertifisert innen miljøledelse, har vi satt konkrete miljømål og jobbet målrettet med flere fokusområder de siste årene. Vi har blant annet et sterkt fokus på å kun kjøpe inn nullutslippskjøretøy, og en stor andel av bilparken vår er nå elektrisk. I Oslo-sentrum bruker vi elsykler. For å redusere kjemikaliebruk benytter vi rentvann der det er hensiktsmessig – vann som er så grundig filtrert at det får en naturlig rengjørende effekt. Flere av bilene våre er nå utstyrt med slikt system. I tillegg jobber vi aktivt med avfallssortering, reduksjon i papirbruk, forlengelse av levetiden på nalgummi og optimalisering av kjøreruter – alt for å gjøre driften vår så miljøvennlig og effektiv som mulig.
Elite Vinduspuss har et aktivt Arbeidsmiljøutvalg (AMU) og to verneombud (VO), et verneombud lokalisert i Stavanger og et ved avdeling Østlandet. Det ble gjennomført 2 AMU-møter i 2024. Begge verneombudene er aktive bidragsytere til arbeidet med å kartlegge, risikovurderinger og annet forbedringsarbeid knyttet til arbeidsmiljøet.
- RETNINGSLINJER OG RUTINER
ELITE VINDUSPUSS har kartlagt potensielle og faktiske negative påvirkninger og betydelige risikoer knyttet til menneskerettigheter. Vi har etablert prosedyrer og systematiske rutiner som skal sikre etterlevelse av gjeldende krav. Retningslinjene er innlemmet i vårt HR-system (4Human) og er lett tilgjengelig for alle ansatte. Relevante dokumenter er også lett tilgjengelig:
- Aktsomhetsvurdering menneskerettigheter
- Redegjørelse menneskerettigheter
- KHMS- og sosialpolitikk
- Etiske retningslinjer
- Personalhåndbok
- Prosedyre for varsling av kritikkverdige forhold
- Rutine for godkjenning og evaluering av leverandører
- Leverandørevalueringsskjema
- KHMS-håndbok
- Arbeidsmiljømål
- Samsvarsvurdering av lover og forskrifter
- FAKTISK NEGATIVE KONSEKVENSER OG VESENTLIG RISIKO AVDEKKET I AKTSOMHETSVURDERINGEN
ELITE VINDUSPUSS opererer i Norge, hvor menneskerettigheter er godt ivaretatt gjennom lover og praksis. Gitt vår størrelse – 69 ansatte – og virksomhetens art, er vår direkte påvirkning på samfunnet i hovedsak knyttet til egne ansatte og leverandører.
Vi har ikke avdekket noen brudd på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forplikter oss til å respektere både menneskerettigheter og gjeldende lovverk – uansett hvor vi opererer. Vi har iverksatt etiske retningslinjer og jobber aktivt for å sikre en åpen og ansvarlig drift, også i vår verdikjede.
Som en del av vårt ansvar har vi gjennomført en aktsomhetsvurdering basert på OECDs retningslinjer for aktsomhetsvurderinger for ansvarlig næringsliv. I denne har vi identifisert områder hvor vi kan ha risiko eller muligheter for å påvirke gjennom hele forsyningskjeden.
I løpet av 2024 har vi jobbet aktivt med flere tiltak for å redusere risiko for brudd på grunnleggende menneskerettigheter og sikre trygge og rettferdige arbeidsforhold i vår virksomhet. Dette inkluderer innsats mot diskriminering og rasisme, arbeidsskader, ulik lønn for likt arbeid, brudd på arbeidstidsbestemmelser og for å støtte ytringsfrihet. I tillegg jobber vi aktivt med arbeidsmiljøet og har tydelige mål om null ulykker, lavt sykefravær og høy trivsel
Vi har blant annet:
- Gjennomført månedlige arbeidsmiljøundersøkelser med spørsmål knyttet til blant annet trygghet, opplæring og ytringsfrihet,
- Styrket varsling og oppfølging av kritikkverdige forhold,
- I 2024 ble det registret 4 ulykker med personskade hvor tre av de resulterte med fravær. Ulykkene ble analysert g diskutert i AMU. En rekke tiltak ble gjennomført for å forhindre gjentakelse.
- Revidert og oppdatert opplæringsplaner og sjekklister etter innspill fra AMU
- Utført kontroll hos leverandører og planlegger videre oppfølging i 2025.
Arbeidet fortsetter i 2025 med mål om kontinuerlig forbedring og ansvarlig praksis, både internt og i leverandørkjeden.
Interne risikoer og muligheter:
Vi gjennomfører månedlige arbeidsmiljøundersøkelser, som viser at de ansatte trives og opplever et godt arbeidsmiljø. I tillegg har vi gjort revisjon av aktsomhetsvurdering av egen virksomhet, uten å avdekke negativ påvirkning eller vesentlig risiko i vår egen drift.
Gjennom aktsomhetsvurderingen så vi samtidig behov for å forbedre enkelte prosesser og tydeliggjøre eksisterende rutiner. I løpet av 2025 vil vi derfor videreutvikle arbeidet vårt ved å systematisere og formalisere aktsomhetsvurderingen, slik at den blir en fast del av vår praksis og oppfølging.
Leverandørrisiko:
Vi har gjennomført en innledende risikovurdering av våre leverandører og forretningspartnere, med oppfølging basert på en risikobasert utvelgelse. Vurderingen viser at vår leverandørkjede i hovedsak har lav risiko for brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, sett i lys av vår drift og virksomhetens størrelse. De fleste av våre direkte leverandører holder til i Norge og har egne retningslinjer og rutiner for å ivareta ansvarlig praksis.
Så langt har vi ikke avdekket faktiske negative funn, men vi har identifisert enkelte risikoområder vi vil følge opp nærmere. Dette gjøres gjennom målrettede spørreskjemaer og, ved behov, direkte dialog. Risikoen er særlig knyttet til leverandører innen grossistleddet og IKT – spesielt når det gjelder produksjon av IT-utstyr og arbeidsklær, der deler av produksjonen skjer i land med økt risiko for dårlige arbeidsvilkår. Dette gjelder blant annet utfordringer knyttet til lønn, overtid og arbeidsmiljø i fabrikker i Asia. Vi vil følge opp dette arbeidet videre i 2025.
- TILTAK OG RESULTATER
Fremover vil vi ha økt oppmerksomhet på flere viktige områder:
- Oppfølging av leverandører: Vi vil fortsette arbeidet med å kartlegge og følge opp våre leverandører, blant annet ved å sende ut oppdaterte evalueringsskjemaer. Skjemaene skal bidra til å avdekke om det har vært, eller kan være, negativ påvirkning på menneskerettigheter i leverandørleddet.
- Miljø og bærekraft: Vi følger opp våre miljømål og jobber aktivt for å bli mer bærekraftige. I 2024 startet vi arbeidet med å sette mål iht. Science Based Targets initiativ (SBTi). Dette arbeidet ble gjennomført og vi fikk på plass et klimaregnskap, samt mål for reduksjon av klimautslipp. I det videre arbeidet vil vi se på muligheter for renere energikilder i bygg, redusere utslipp fra bilparken, bruke rent vann der det er mulig og erstatte kjemikalier med tryggere alternativer.
- Mangfold og inkludering: Vi ønsker å være en arbeidsplass med like vilkår for alle, og vil legge vekt på verdier som skaper tilhørighet og respekt. Ved å ha et bevisst forhold til rekruttering og arbeidsmiljø, skal vi sikre at alle føler seg sett og ivaretatt.
- HMS og opplæring: Vi vil styrke HMS-arbeidet ytterligere med en tydeligere opplæringsplan for nyansatte. AMU og verneombud skal involveres enda mer aktivt i arbeidet med å skape et trygt og godt arbeidsmiljø.
ELITE VINDUSPUSS erkjenner at for å oppnå ønskede resultater så kreves det kontinuerlig arbeid og kontinuerlig forbedring og evaluering av effekten av tiltakene vi tar i bruk, i tett samarbeid med våre interesseparter.
Denne redegjørelsen er behandlet og signert digitalt av daglig leder og alle styremedlemmene.
Sted og dato: Oslo/Stavanger 23.06.2025